Pencil2D – 2D animation, hvad og hvordan?

I dette indlæg finder du en kort gennemgang af emnet 2D animation. Jeg vil tage udgangspunkt i et program, som hedder Pencil2D. Hvad er 2D animation, og hvad er der af fordele og ulemper ved Pencil2D?

 

Hvad er 2D animation?

2D animation er, som navnet lægger op til, animation i to dimensioner, altså noget der bevæger sig, op/ned og højre/venstre. Den klassiske Anders And tegnefilm fra Disney Sjov er et eksempel på en 2D animation fordi han her er tegnet i forskellige positioner på papiret/computeren. Disse positioner er så blevet sat sammen, og afspillet med et passende antal billeder per sekund, så det kommer til at ligne at Anders And eksempelvis går eller griner. Sådan er faktisk alle traditionelle tegnefilm lavet.

Ovenfor ses en simpel animation lavet i Pencil2D. Først tegnes hovedcirklen som går igen igennem hele animationen. Derefter er de enkelte elementer tilføjet billede for billede. Til sidst er der lavet billeder som animere at manden lukker øjet, ved at erstatte det eksisterende øje med et der lukker i.

 

 

Hvad er Pencil2D?

Pencil2D er et nemt og gratis open-source 2D animationsprogram. Det er et program der er gjort simpelt, uden nogen overflødige funktioner.

 

Fordele og ulemper ved Pencil2D?

Da der er rigtig mange 2D animationsprogrammer, at vælge imellem, kan det være svært at afgøre om Pencil2D er det rigtige for dig. Jeg vil derfor gennemgå hvad jeg personligt synes er fordele og ulemper ved programmet.

Fordele:

Meget nemt at forstå – Brugerfladen i Pencil2D er bygget meget overskueligt op. Alle funktioner er lige til at gå igang med.

Ingen overflødige funktioner – I Pencil2D er der tænkt meget over, at det skal være nemt at bruge. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at der ikke er nogle overflødige funktioner.

Nemt at tegneI Pencil2D er det gjort meget nemt at tegne. Du skal blot vælge værktøjet “Pencil tool” eller “Brush tool” og så kan du begynde at tegne. NU afhænger resten af din kreativitet 😛

Nem eksporteringPencil2D har også gjort det meget nemt at eksportere dine animationer. Du skal blot klikke på “Filer” -> “Exporter”, og så vælge hvordan man vil have animationen eksporteret. Du kan eksempelvis vælge at få din animation eksporteret som en film eller som en animated GIF.

Mulighed for importering af billede – I Pencil2D er det muligt at importere et billede, hvilket giver dig muligheden for at tegne oven på et billede taget med et kamera. Nedenfor ses et foto, hvor der efterfølgende er animeret en luftballon i Pencil2D.

Ulemper:

For simpelt for professionelle – Da Pencil2D er gjort så nemt at forstå som muligt, er der også en del ‘smartere’ funktioner som er sorteret fra. Jeg vil derfor vurdere, at Pencil2D ikke er et program for professionelle eller øvede.

Svært at tegne præcist – Ønsker du at tegne store ting som skal være meget præcise, kan dette blive et problem. Det er nemlig ret svært at ramme præcist, eksempelvis hvis man har tegnet en streg og efterfølgende vil fortsætte på den.

Billedet ovenfor illustrerer, hvordan det kan være svært at tegne en streg og få en ny til at starte, hvor dan forrige sluttede, eller tegne en cirkel og få den til at slutte hvor den startede.

Crasher let – Der er en del fejl i programmet, der gør det vigtig at man gemmer sit projekt ofte, da programmet nemt kan risikere at crashe. Dog har programmet en auto-gemme funktion.

Programmet lagger – Hvis man laver et stort projekt i Pencil2D kan programmet risikere at lagge, det vil sige at programmet bliver sløvt.

 

Konklusion

Min konklusion er, at Pencil2D er et rigtig godt 2D animationsprogram til begyndere. Programmet rummer funktioner som er ligetil og nemme at bruge. Jeg vil dog mene at Pencil2D er for simpelt til professionelle eller øvede, så hvis du har arbejdet meget med 2D animation, er dette ikke programmet for dig.

 

Christian/guldastronaut