Tinkercad – Hvad og hvordan?

I dette indlæg finder du en gennemgang af online programmet Tinkercad. Hvad er Tinkercad og hvilke fordele og ulemper har programmet?

 

Hvad er Tinkercad?

Tinkercad er et online program ejet af Autodesk. Autodesk er også kendt for at lave større professionelle 3D modelleringsprogrammer, som anvendes i industrien. Det er med andre ord folk, der ved hvad de har med at gøre, der står bag Tinkercad. Tinkercad er et gratis online program, som rummer funktioner til 3D modellering, kredsløbsdesign og blokprogrammering til 3D modellering. I dette indlæg vil jeg gennemgå 3D modelleringsfunktionen. Et 3D modelleringsprogram er et program, hvor du selv kan designe 3D modeller. Som du kan downloade til din computer og evt. senere 3D printe.

 

Fordele og ulemper?

Da der findes rigtig mange 3D modelleringsprogrammer, kan det måske være svært at afgøre om programmet er det rigtige for dig. Jeg har over 2 års erfaring med 3D modellering i Tinkercad og vil i dette indlæg komme rundt omkring fordele og ulemper ved Tinkercad.

Fordele:

Overskuelig brugerfladeI Tinkercad kan man se, at der er gjort meget for, at det skal være nemt at anvende. Der er ikke nogle ligegyldige og overflødige funktioner. Brugerfladen er nem at forstå og nem at bruge. Der er stor adskillelse mellem de forskellige elementer af brugerfladen og de forskellige funktioner bliver beskrevet når man holder musen over funktionernes ikoner.

Mange predefinerede “Shapes”Tinkercad rummer rigtig mange figure, kaldet “Shapes” som man kan skabe sin egen figur ud fra. Pyramider, kuber, cylindre ja selv gevindstænger og meget mere.

Mange muligheder Da Tinkercad rummer så mange figure gør det, at man har rigtig mange muligheder for at skabe nogle gode modeller. Udover det er der mulighed for at flytte den flade man arbejder på, kaldet “Workplane”, hvilket kan være godt i nogle tilfælde. Herudover er der mulighed for at sætte figurer sammen, kaldet “Group” og sætte figurene lige op af hinanden, kaldet Align samt at spejlvende din figur, kaldet “Flip”.

Helt gratisOnline programmet er 100% gratis, hvilket er en stor fordel, da mange andre programmer koster penge. Der er med andre ord ikke tale om et ‘freemium’ program da der ikke skal tilkøbes noget for at kunne anvende alle programmets funktioner.

Nem eksportering – Når du er færdig med at designe din figur, kan du nemt eksportere den til din computer som en 3D fil (.OBJ eller .STL). Det gør du blot ved at klikke på “Export” i højre øverste hjørne af brugerfladen.

Ulemper:

Importering af 3D scan – Hvis du har en 3D scanner og har scannet f.eks. et ansigt, kan du få problemer i forhold til importering af modellen i Tinkercad. I Tinkercad er der nemlig en begrænsning på hvor mange “faces” din figur må indeholde, det vil sige hvor detaljeret din figur må være. Derfor kan det give problemer ved importering i Tinkercad, hvis modellen rummer for mange detaljer.

 

Konklusion

Min konklusion er, at Tinkercad er et rigtig fint 3D modelleringsprogram til både begyndere og øvede. Tinkercad rummer rigtig mange funktioner der kan hjælpe dig til at blive god og designe noget rigtig sejt. Ønsker du dog at arbejde lidt mere professionelt er Tinkercad nok ikke programmet for dig. Tinkercad er meget nemt at forstå og overskue, hvilket gør det til et rigtig godt program.

 

Du kan selv begynde at designe lige her på Tinkercads hjemmeside, eller se mere her hvor jeg gennemgår Tinkercad fra bunden eller se her hvis du vil have indblik i programmets basale funktioner.

 

Christian/guldastronaut