5 grunde til at lade dit barn tegne på en tablet

5 grunde til at lade dit barn tegne på en tablet

Er du bekymret for, at dit barn tegner for meget på sin tablet? Det ville jeg ikke være, hvis jeg var dig. Her giver jeg dig 5 grunde til at lade dit barn tegne på en tablet eller ipad inkl. tips og tricks.

Jeg forsøger dagligt at hjælpe til i kampen mod polarisereringen til fordel for nuancerne i debatten om skærmtid. Det vil jeg også forsøge med dette blogindlæg.

1) Dit barn bliver bedre til at tegne

Ligegyldigt på og med hvad dit barn tegner, bliver hun/han bedre til at tegne ved at tegne meget og ved hjælp af forskellige udtryksformer. Får barnet lov at tegne med kridt, tuscher, blyanter, oliekridt, pensler med maling og vandfarve på papir, karton, tavle, pap, tøj, (vægge og møbler😒) samt at tegne på computer med mus og på tablet/iPad med tegnepen, så bliver dit barn uden tvivl god til at tegne. Og sikkert hurtigt bedre end dig.

Børn tegner og maler med og på forskellige materialer
Lidt blandede billeder af forskellige tegne/maleformer

2) Det er nemmere at remixe på en tablet, hvilket hjælper i den svære overgang fra barn til stort barn/tweenager/teenager

På papiret skal man som oftest starte helt forfra eller nøjes med at farvelægge. Når man tegner digitalt er der mange måder, man kan tegne på. Man kan for eksempel nemt tegne oven på et billede, man har taget eller fundet på nettet (ja, det er stadig at tegne), man kan lave figurer i f.eks aps som Gacha Life eller Toca Life, som man tager screenshots af og importerer i et tegneprogram for derefter at tegne nyt tøj eller makeup på dem.

Det er min oplevelse, at børn, der begynder at blive “selvbevidste” i forhold til deres tegnestil eller deres nievau, har nemmere ved at gå i gang med en tegning, hvis de ikke “skal starte helt fra bunden”.

Derfor: Lad dine børn remixe andres tegninger og populære figurer alt det, de vil! De bliver bedre af det!

Børn designer og tegner på iPad. Kreativ med Procreate og Gacha Life
Billede 1: Tweenagers design i Gacha Life. Billede 2: samme piges eget design i ibis Paint. Hun bruger også Procreate.

3) Det er nemmere og hurtigere at få succesoplevelser ved at tegne på en tablet (det kan også være sværere, men det er en generel iagttagelse)

I tråd med grund nummer 2, så er det faktisk også nemmere for børn (og voksne!) hurtigt at få en succesoplevelse med at tegne, når de enten kan remixe nogle andres design, trace et billede eller benytte sig af alle de fede værktøjer, som tegneprogrammer tilbyder. Man kan vælge mellem hundredevis af ‘pensler’, som kan være alt fra almindelig blyant til akvarel. Man kan vælge strøgtykkelse og udjævning. Hvis udjævningen er høj, så tegner man mere lige(!). Man kan lave kvadrater og ovaler, trykke på malerspanden, så man hurtigt fylder noget med en farve, og jeg kunne blive ved! (Og det gør jeg faktisk i grund nummer 5).

Personligt kan jeg bruge timer på at trace billeder på familiens iPad med Apple-pennen. Jeg bruger programmet Adobe Fresco, som kræver en Adobe-licens.

Trace billeder i Adobe Fresco
Adobe Fresco er et lækkert tegneprogram, som taler sammen med Adobes computerprogram Illustrator. Det koster Adobe-licens at bruge.

4) Dit barn træner at bruge tabletten kreativt

Skærmtid eller kreativ tid? Mitch Resnick fra MIT (Massachusetts Institute of Technology) – bedre kendt som “ham med Lifelong Kindergarten” og “ham med Scratch” – advokerer for at bruge udtrykket ‘kreativ tid’ i stedet for ‘skærmtid’. Jeg kunne selv holde lange taler om, hvorfor ordet skærmtid er dybt godnat, men det har jeg andre blogindlæg til. I hvert fald er det moderne at kigge på, hvordan man bruger teknologier som iPads; er man passive forbrugere? eller er man en aktiv (med)skaber? Man er en passiv forbruger (bare rolig, det er vi alle ind imellem!), når “man sidder stille og tager imod”. Det er eksempelvis, når man ser fjernsyn, YouTube eller TikTok-videoer og Instagram-reels. I den anden ende har man eksempler for “aktiv medskaben”, hvilket vil sige, at man bruger iPadden til at tage billeder og billederedigere, man laver stopmotion-videoer, eller man programmerer i ScratchJr.

Derfor er man også meget aktiv OG kreativ, når man tegner på sin iPad. Og jo mere man gør det, jo bedre bliver man (jf. grund nummer 1).

Børn tegner på tablet og er kreative
Kreative udtryk fra den 2-årige og den 13-årige

5) Dit barn lærer værktøjer, som reelle grafikere/illustratorer/designere/kunstnere bruger i deres arbejde

Cirkler, ovaler, firkanter, trapez, lige streger, skæve streger… strøgtykkelse, penselstrøg, tegnevariationer, udjævning… At tegne i lag… At trace. At markere og at billederedigere. At viske ud, at “photoshoppe”. At lære om farver og farveindstillinger. At lave plakater, at tegne sine egne fødselsdagsinvitationer. Og jeg kunne blive ved…

Af folk, der tegner professionelt i dag, er der MANGE der tegner på tablet og computer (nej, jeg har ikke tal på det, men følger de første hundrede illustratorer på Instagram😆).

Bonusinfo: Når man tegner på sin iPad er der også ofte flere ting, der følger med i forhold til at bruge iPadden aktivt og kreativt OG enormt praktisk og brugbart. Man vil typisk prøve sig frem i forskellige apps, man vil lære at downloade, uploade, eksportere og importere billeder, dele billeder på sociale platforme eller i drev, dropbox, airdrop, WeTransfer eller via e-mail. Man får øjnene op for, hvad en iPad kan, og de næste skridt fra at tegne på iPadden/tabletten til eksempelvis at animere i Fresco eller Animate eller lave egne små videoer og stopmotionfilm ved at screenshotte og videoredigere. Det sidste er meget brugt af tweenagere; de laver deres egne figurer og historier i for eksempel Gacha eller Toca Life, screenshotter hver bevægelse og scene og laver animationer i iMovie eller lignende.

Jeg vil gerne have input!

Hvis I har andre gode grunde eller tips og tricks, så del dem gerne i kommentarerne eller send dem til mig på mail: pauline@guldastronaut.dk.

Og hvis I stadigvæk er bekymrede over, at jeres barn tegner på tablet/iPad/computer, så skriv også meget gerne til mig!