STEMMESTYRET FLAMMEKASTER

Stemmestyret flammekaster

Jeg lavede engang en flammekasterstyring til kunstneren Jens Galschiøts ilddrager. Det var til en kæmpe installation med otte af de drager, de havde bygget. Drager, som fyrede kæmpe søjler af ild op i luften. Senere til Lions Clubs kunstudstilling i Kerteminde på Fyn bad Jens mig så om at lave en stemmestyret udgave.

En, der fyrede en flamme af, når man sagde “Lions Club” ind i en mikrofon! 🦁 😍

Det er mange år siden, så filmene fra projektet er ikke i særlig god kvalitet, og lyden er rigtig grim (sorry) 😐

Stemmestyring af computere var for mig på det tidspunkt ret magisk og nørdet, hvis man altså kunne få det til at virke! Så hvorfor jeg lige sagde ja til projektet, det ved jeg faktisk ikke.

Vi fandt nogle Max-Msp objekter fra en japansk hjemmeside. Her kunne man skrive noget på engelsk, og så kunne computeren genkende det, når man havde trænet den til det. Da vi havde fået det til at virke med engelske ord, sagde vi bare ja til opgaven.

Hvordan udtaler en nordfynbo ‘Lions Club’?

Problemet var så, at de fleste på en nordfynsk kunstudstilling udtaler ‘Lions Club’ ret forskelligt. For at få den engelske sprogmodel til at virke på fynsk, skrev vi derfor sætningen på alle de tænkelige måder, vi kunne forestille os, at en 35+ nordfynsk kunstelsker ville sige det, eller hvordan en engelsk person ville stave til det. Og det virkede sgu! Præcis hver anden gang 😂

Installationen kom op, og det var spas at se folk fyre den af med den flammekaster .. hver anden gang.

Senere fandt vi ud af, at der var ord, som vores kodebibliotek meget nemmere kunne aflæse, ligemeget om det var ung eller gammel, der sagde det. F.eks ordet lagkage – det er et ord, der åbenbart bliver sagt mere ens på nordfyn, og på den måde var det et godt trigger-ord.

Var det noget med en stemmestyret flammekaster?

Hvis der sidder nogen derude med behovet for en stemmestyret flammekaster, der udløses af ordet lagkage, så skal I ikke tøve med at kontakte os 🙂