4 ufede måder at bruge din tablet og telefon på – og alternativer til dem!

Har du også lyst til en telefon- eller tabletfri sommerferie? Her får du 4 ufede måder at bruge din tablet på – og alternativer til dem!

Nu er vi efterhånden kommet med en del anbefalinger til fede måder at bruge sin telefon/ablet/ipad på. Og derfor har jeg gået at brygget lidt på nogle ufede måder at bruge sin fortrukne skærm på… Og alternativer til dem!

Sommerferien er lige på trapperne og disse råd går godt i tråd med at holde lidt ferie fra sin telefon og sin tablet.

1. Skift din telefon eller tablet ud med en e-reader

Den første ufede måde at bruge sin skærm på er at læse på den! Altså, læse bøger. Når du tager din telefon eller tablet frem fra lommen en søndag formiddag eller onsdag aften for at læse – så aner din familie eller dine omgivelser ikke, hvad du laver på den. Det kan være, de får oplevelsen af, at du ikke gider dem eller hellere vil være et andet sted. Besvarer du emails? Chatter du med venner? Spiller du Two dots?

Fordel 1: Med en e-reader sender du et helt tydeligt signal til dine børn, familie eller venner om, at du læser.

Fordel 2: Du er en god rollemodel for dine børn – for det er sejt at læse!

Fordel 3: Du slipper for fristelser, når der tikker chatbeskeder eller kalendernotifikationer frem, der minder dig om, at skraldespanden bliver tømt i morgen. Aaaaaaah.

Fordel 4: Du kan læse udenfor

Fordel 5: Du behøver ikke have natlampen tændt, OG du kan skrue op for størrelsen på bogstaverne

Fordel 6: Gør det samme selvom du hører lydbog. Dine omgivelser kan stadig se, du er i gang med en bog, fordi du har e-readeren liggende, som du trykker pause osv. på.

Jeg vil lige understrege, at det altså helt ok, hvis du har lyst til at ligge i sofaen og spille Wordfeud eller Candy Crush, men HVIS du nu rent faktisk er i gang med at læse en bog – så byt skærmen ud med e-readeren! Og du kan i øvrigt også skifte din Wordfeud eller Wordle ud med den gode gamle kryds og tværs eller et sudoku-hæfte.

En lille video-anbefaling af Mofibo-readeren. IKKE reklame.

2. Skift din telefon ud med et kamera (nogle gange)

Den her går især ud til dem, som selv synes, de bruger for meget tid på telefonen. Men også til familieturen og babybillederne.

Fordel 1: Med kameraet tager du billeder. Punktum. Når du klikker på kameraet, så ved dine børn, kæreste, mor, venner, at du tager et billede af dem for… Ja, at have et billede af dem. Et minde. Når du bruger telefonen, så ved “offeret” ikke, om de nu er på din Insta-story, om lidt bliver brugt i et LinkedIn-opslag, eller om de er landet i indbakken hos svigermor.

Fordel 2: Man bliver bedre til at tage billeder af at bruge forskellige kameraer. Det er ikke længere en selvfølge, at kameraet tager bedre billeder end telefonen. Til gengæld gør telefonen alt for dig. Med kameraet kan du lære “at mestre” at tage billeder. Der er indstillinger, du kan justere på, du kan også investere i spejlreflekskameraer, skifte objektiver og lege med zoom, macro osv.

Fordel 3: Samme som ovenover: Du slipper for fristelser, når der tikker beskeder ind fra Aula om, at du skal huske solcreme fra morgenstunden, navn på skiftetøjet eller selepude til dagens udflugt. Aaah.

Fordel 4: Du ser cool ud! Vil du slippe for at være kikset mor/far, der dokumenterer ALT hvad dine børn gør i én lang slipstrøm på din Facebook-story? Så byt telefonen ud med et kamera. Spejlrefleks eller digitalt. Alt er sejt nu!

… Jeg har nemlig hørt fra selveste Christiane Vejlø, at digitalkameraet er tilbage! Og jeg er personligt enormt bitter over at mine to Olympus-kameraer fra gymnasietiden i 00’erne blev smidt ud under familiesammenføringen. Til gengæld har vi andre lækre kameraer, som blandt andet var med på barselsstuen, da vores datter blev født.

3. Skift din telefon eller tablet ud med en kogebog eller udprintede opskrifter!

En gang svor jeg, at jeg aldrig ville bruge penge på en kogebog igen… Men jeg er blevet meget klogere!

Jeg er blevet træt af at stå og fumle med telefonen på tværs af apps og ærlig talt også træt af kun at lave opskrifter fra Valdemarsro, Gastromand og Arla, fordi alt andet, som ellers dukker op fra Alletiders kogebog, Marias madblog, Mumsemad, eller hvad har vi, er fyldt med reklamer, forvirrende videoer og ellers også er noget bras…

Der er faktisk rigtige og dygtige kokke og bagere derude, som har gjort sig umage, haft dialoger med forlag, og som har tænkt på, hvad der er godt, sundt og praktisk.

Fordel 1: Med en kogebog kan du sætte dig i ro og mag, bladre i bogen, lave æselører, kigge på billeder og bruge opskriften igen og igen og igen.

Fordel 2: Du kan blive bedre til at lave mad! I mange (mange) år har jeg søgt på en opskrift, hver gang jeg skulle bage. Og troligt købt alt på listen og udført instrukserne fra A til Z. Og blev aldrig bedre til bage. Så skiftede jeg taktik og bruger nu Politikens Store Bagebog, som jeg har arvet af min far, og som har lært mig at lave forskellige “grunddeje”, som jeg kan arbejde ud fra. Jeg bruger også nogle andre bagebøger, bl.a. en fra Claus Meyer, og jeg kan rent faktisk bage virkelig lækre brød og kager nu. Også rugbrød!

Fordel 3: Nu hvor jeg ikke bruger telefonen til opskrifter, så kan jeg se Netflix, imens jeg laver mad🤣 Dét er en stærk fordel!

Fordel 4: Endnu engang så er det bare megacool for dine børn at se, at du har taget en rigtig bog frem, så de kan afkode, hvad du laver og ikke blot ser dig med hovedet skiftevis i telefonen og i sovsen. Og apropos sovs, så har Bo Bech lært mig at lave en god sovs i hans kogebog Kokkeskolen. Samt nogle videoer på YouTube, bevares. Så nu kan jeg lave sovs uden opskrift💪

4. Skift GPS’en på telefonen ud med et fysisk kort

Ej, just kidding. Dét mener jeg selvfølgelig ikke…

MEN, køb alligevel et fysisk kort over det område, I skal rejse til i ferien. Om det er Sydfrankrig, Norge eller Langeland, I skal besøge, så er det sjovt at kigge på kort, og børn kan (også) få meget ud af kigge på kort. Det giver en rummelig fornemmelse, som Google maps ikke kan give. Det er jeg sikker på. Læg det op spisebordet og nærstuder det fra alle sider. Og hvis I så også bruger lejligheden til at kigge lidt på en globus – endnu bedre!

Når I så har kigget på kortet, talt om turene, planlagt ruten, evt. med hjælp fra computeren, SÅ kan I sætte GPS’en i computeren og køre afsted mod Nice, Kristiansand eller Lohals.

Nu kunne jeg godt have fortsat dette indlæg med at foreslå at skifte telefon eller tablet ud med: spillekonsoller, brætspil, pen og papir, snailmail/breve, fysiske puslespil osv. Men hermed en opfordring. Jeg valgte de 4, I måske ikke selv havde tænkt på, og som er mere “voksenrettede”…

Det er jo nemt for os at sige til vores børn, at de “skal lægge skærmen” og “lege/spille/tegne/tale/indsæt-selv ude i virkeligheden”.

Og nogle gange er det da også et fint råd. Men husk, at det også gælder de ting, som du laver på telefonen eller tablet.

Har du andre bud…

… på ufede måder at bruge telefonen eller tabletten? Så skriv endelig i kommentarerne eller til os på pauline@guldastronaut.dk