Happy Ada Lovelace Day!!!

Glædelig Ada Lovelace-dag, International pigedag og Brunsvigerens dag!

Så var det lige Ada Lovelace dag i tirsdags, International Girls’ Day onsdag og Brunsvigerens dag i går… Desværre nåede jeg ikke at fejre nogle af de 3 dage, der ellers er 3 vigtige mærkesager for en “fynsk kvinde i tech” som mig.

Heldigvis er det aldrig for sent at fejre Ada og alle os andre kvinder – det kan vi nemlig gøre hver dag – og den lokale bager sælger heldigvis også brunsviger hver dag. Pjyv. Så missede jeg ikke min chance!

Dedikerede hele sommeren til Ada

Det forholder sig faktisk også sådan, at jeg dedikerede meget af min sommer til Ada. Der åbnede sig en mulighed for, at vi i Guldastronaut kunne designe en ny karakter, hvor vi havde frie rammer. De frie rammer skulle udnyttes til at skabe nogle rammer selv. Og vores designproces startede i de norske skove

Natur og udeliv i de norske skove

Vi fik i start sommeren en opgave om at designe et “Unplugged”-hæfte til børnehaver i et forskningsprojekt i Norge. Jeg besluttede mig straks for, at hovedkarakteren skulle være et norsk dyr, det skulle leve i de norske skove, og på den måde skulle aktiviteterne i hæftet også lægge op til udelege.

Jeg googlede norske dyr og researchede, hvad jeg kunne. Den hvide polarræv – bedre kendt som fjellræven – lå længe højt på min liste, men på en måde endte jeg alligevel med at gå med egernet. Jeg tror det kom ned til følgende 3 pointer, som jeg i dette sekund har besluttet mig at døbe: De 3 N’er: 1) Nuttethedsfaktor (er ikke at underkende!) 2) Nemt at sige: *Navn* Egern og 3) Nødder: En idé om at lave nogle sjove lege med nødder!

Derudover så kender alle et egern, og det er faktisk også nemt at bygge i Duplo. De færreste ville nok kunne genkende en polarræv – bare lige sådan.

Ada Ekorn - Augusta

Ada Ekorn bliver til

Da vi havde egernet på plads, skulle vi have et navn. Jeg googlede norske pigenavne og på navne-betydning.com og gravidborger.dk viste mig Ada som det øverste navn. Det satte selvfølgelig hurtigt idéen i gang hos mig om at bruge Ada Lovelace i vores nye univers. Efter en masse videre krydstjek havde jeg konstateret, at Ada var et rimelig almindeligt navn i Norge. Bingo! Ada Ekorn var vores nyeste medlem af Guldastronaut-familien.

Ada Ekorn - Karakterer

I dybden med Ada Lovelace

Jeg gik i gang med at læse alt, hvad jeg kunne finde om Ada Lovelace. Jeg vil ikke gå alt for meget i dybden, men lade læseren selv dykke ned i denne Wikipedia-artikel om den inspirerende frøken eller dette fremragende blogindlæg (der er 3 dele!), jeg fandt på kodekuren.dk.

Men i korte træk: Ada Ekorn er ligesom Ada Lovelace glad for matematik og logik, hun er meget nysgerrig og elsker eksperimenter. Ada Ekorn vil ligesom Ada Lovelace gerne lære at flyve, og hun har en spændende computer, der kan forskellige ting. Ada Lovelace var meget syg som barn, og vores Ada har måske – måske ikke – også en sygdom.

De andre karakterer

Ada Lovelace hed i virkeligheden Augusta og på den måde blev Adas bedste veninde skabt – og døbt Augusta. Hun er også et egern. Ada Lovelace havde ikke det tætteste forhold til sin ret så strenge mor, så Ada Ekorn har ingen mor, men bor til gengæld tæt på sin Bedstemor Judith – opkaldt efter Ada Lovelaces bedstemor Judith.

Ada Lovelace er bedst kendt for det faktum, at hun er det første menneske til at skrive et decideret program til en computer. Mere specifikt til en computer, der tilhørte Charles Babbage. Han brugte maskinen til at udføre regnestykker og lignende, og Ada skrev et program, der skulle få computeren til at “gøre noget selv”. Dette program blev dog aldrig ført ud i livet, men igennem hendes “poetiske videnskab” var hun altså den første til at tænke computeren, som andet – og mere – end matematik. Netop en maskine, der kunne skabe noget. Udover Charles Babbage, som var hendes læremester, kendte hun også videnskabsmanden Charles Wheatstone og forfatteren Charles Dickens. Og derfor har Ada Ekorn en onkel, der hedder Charles.

Ada Ekorn - Charles

Et drys med fri fantasi

At Charles har en lillebror, der hedder Brian, er derimod et resultat af Martins fantasi. Det samme er Mille, som er den polarræv, jeg ønskede skulle være med. Hun sælger is i Storskogen og var tæt på at hedde Mary – efter Ada Lovelaces “Moster Mary” (men hende gemmer vi til “another afsnit”).

Helga er en elg, som har Storskogens bedste pølsevogn! Og Tim er en lille frø, der bor under en bro i Storskogen. Og begge er også blevet til i Martins hovede.

Ada Ekorn - universet

Vi glæder os rigtig meget til at vise meget mere af Ada Ekorn frem i den kommende tid.

Og så vil vi fortsætte med at fejre Ada Lovelace og alle kvinder – og byde vores gæster på brunsviger i vores lille kontor-butik i Odense C.