Marsvinkikkerten: En interaktiv installation
Ved I, hvad ekkolokalisering er? Marsvin (dem under vandet) orienterer sig bl.a. ved hjælp af ekkolokalisering. Men hvordan ville vi “se” verden, hvis vi var et marsvin? Hvordan kan man visualisere marsvinets ekkolokalisering, så alle forstår det, og så man kan prøve det? Det var mit designbrief fra Fjord&Bælt i Kerteminde, da de bad mig om lave en interaktiv installation, der formidlede netop dette.
Marsvin laver nogle højfrekvente kliklyde, der sendes ud gennem “panden” på hvalen som en stråle af lyd. Når lyden rammer et objekt, kastes den tilbage som et ekko, som hvalen opfanger. Hvordan dette lydbillede ser ud for en hval, er naturligvis ikke nemt at vide, men man har en idé om, at det kan være et lydligt omrids af de objekter, som kliklydene rammer.
Udformning af marsvinkikkerten
Udover ekkolokalisering skulle installationen visualisere en anden feature, der hedder “terminal buzz”. Noget som hvalerne (og flagermus også for den sags skyld) bruger, når de nærmer sig et bytte: De sætter frekvensen på klikkene op, hvilket giver et mere “opdateret” og kontinuerligt lydbillede. Ved at brugeren klikker hurtigere på knappen, opnås den samme effekt.
Sammen fik vi hurtigt den idé at save en af deres marsvinmodeller over for at bruge den som en slags kikkert, man kunne se igennem.
Løsningen blev et webcam i snuden af marsvinet. Når brugeren trykker på knappen, tager softwaren et enkelt billede og laver edge-detection på det. Billedet forsvinder (fader ud) med det samme, så jo hyppigere du klikker, jo tydeligere er konturerne.
Softwaren er skrevet i MaxMsp/Jitter, og vi har brugt en edge-detection algoritme (canny udviklet af John F. Canny i 1986 – 1000 tak John) til at visualisere, hvordan marsvinet opfatter ekkoerne.
Installationen er rekonstrueret et par gange, og den står stadig på Fjord&Bælt i Kerteminde den dag i dag. Den har vist sig at være en stor succes 🙂
Står du og mangler en interaktiv installation?
Skriv, hvis du vil have hjælp til at lave en fysisk interaktiv installation eller på anden måde vil have hjælp til spændende digital formidling.