Skal SOSU-assistenter være de nye opfindere? Ja, mener vi – og Videncenter for Velfærdsteknologi

Martin har været på endnu et besøg hos SOSU og Videncenter for Velfærdsteknologi i Odense

I sidste uge drog Martin til den anden ende af Odense for, endnu engang, at holde oplæg om Opfinderi med teknologi for SOSU Fyn og Videncenter for Velfærdsteknologi.

Denne gang med en ble-sensor han samlede på scenen. Se videoen, hvor Martin viser ble-sensoren frem, nederst på siden.

På vej til oplæg om opfinderi hos Videncenter for Velfærdsteknologi

I 2030 er der næsten 60 procent flere ældre over 80 år!!

“Befolkningsfremskrivningen 2020 viser, at i 2030 forventes befolkningsgruppen over 80 år at udgøre 59 pct. flere end i dag, svarende til yderligere 160.000 personer over 80 år. Dette skal ses i sammenhæng med, at hele befolkningen kun forventes at vokse med 3,8 pct. til godt 6.040.000 personer i 2030. Den kraftige stigning i den ældste befolkningsgruppe skyldes især, at de store fødselsårgange fra perioden lige efter 2. verdenskrig i 2030 vil være fyldt 80 år. Dermed vil de 80+-årige i 2030 udgøre mere end 7 pct. af befolkningen. I dag udgør de 4,7 pct.”

// kilde : danmarks statestik

Vi har altså behov for løsninger, der kan spare på hænder uden at gå på kompromis med trivsel hos de ældre!

Ble-sensoren er et rigtig godt eksempel på en sådan løsning!

Og det er da også derfor, Martin valgte at genskabe den med en micro:bit og en fugtighedssensor under sit oplæg.

Nemlig for at vise at med et bredt kendskab til hvordan forskellige teknologier fungerer, lidt prorgammering i baggagen og nogle idéudviklingsmetoder, så kan vi faktisk klæde fremtidige SOSU-assistenter til aktivt at være en del af løsningen på de problemer, de møder.

I velfærdsteknologi-branchen er en god idé en idé, der sparer penge og tilføjer trivsel til borgeren.

Hvordan virker sådan en  Ble-sensor?

Ble-sensoren virker på den måde, at der sidder en fugtighedssensor inde i bleen, som måler, hvornår der er bonus. Derefter sender den en besked til ‘skyen’, og personalet får besked via en app.

På den måde bliver bleen kun skiftet, når den skal skiftes og ikke ved rutineskift, som man ellers bruger meget i institutioner og på plejehjem.

Den forgæves tur, den lidt for sene skiftning er nu en saga blot, og personalet får frikøbt en masse unødvendige ture ned til borgeren eller barnet for at tjekke.

Vi står overfor enorme udfordringer i ældreplejen…

Og en del af dem kan løses – og OPFINDESnedefra. Af dem på gulvet. Og dét er lige præcis Martins pointe, da han drog afsted for at inspirere SOSU og Videncenter for Velfærdsteknologi.

Uden helt at løfte sløret for, hvad der kommer til at ske… Kan vi herfra godt røbe, at vi har et lille projekt i gang med Videncenter for Velfærdsteknologi i Odense – stay tuned….

Martin tester en ble-sensor til sit oplæg om opfinderi hos Videncenter for Velfærdsteknologi i Odense

Hvis din uddannelsesinstitution, dit dagtilbud eller din kommune vil have inspiration til at skabe et innovativt arbejdsmiljø, og til hvordan man kommer igang med opfinderi og tinkering, kan I booke et oplæg her.

I kan også tilmelde jer Next Generation Konferencen i november, hvor han holder både oplæg og workshop.

Det er ikke første gang, Martin besøger SOSU og Videncenteret (læs om sidste besøg samt se nogle interviews af de deltagende her)